Min2

Projectomschrijving villa in de polder

klik op foto´s voor vergrotingen -->

Situatie:
Deze vrijstaande villa in één laag met souterrain is gebouwd aan de oostrand van Bergen. Het ruime overdekte terras aan de keuken en woonkamer is gericht op het wijde uitzicht over de weilanden. De beeldbepalende ronde openhaard buiten is tweezijdig bruikbaar en heeft zowel op het terras als in de woonkamer een vuurplaats.

Ontwerpuitgangspunten:
De bungalow is gebouwd voor een gezin met 2 kinderen. De beperkingen uit het bestemmingsplan op het te bouwen volume en de specifieke wensen van de opdrachtgevers hebben Min2 uitgedaagd tot een bijzondere oplossing. Op deze plek mag een huis van 450 m2 gebouwd worden. Door een laag verdiept te bouwen met een souterrain voor slaap- en wasfuncties en technische ruimte is het gevolg dat hierdoor de inhoud voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan en het programma van wensen van de opdrachtgevers kon gerealiseerd worden.
Het huis is geïnspireerd op het vierkant van de Noordhollands boerderij maar dan zonder kap en met een daklicht op deze plek. Dit licht straalt in de hal en in het totale trappenhuis door naar het souterrain. De ruimtes vloeien mooi in elkaar over met overal licht en zicht.
Karakteristiek is het taluut rond de woning wat deel uitmaakt van de tuin om zo een natuurlijk zicht te creëren vanuit de lager gelegen slaapkamers.
De opdrachtgevers wilden dat de woning een moderne, strakke uitstraling heeft en door het gebruik van de grijze 52 cm. lange Kolumba bakstenen is er een bijzondere sfeer toegevoegd. De rondgebakken stenen voor de openhaard zijn speciaal hiervoor ontworpen en ontwikkeld.

Duurzame energie:
De woning is gebouwd met duurzame energietoepassingen als water-warmtepomp met vloerverwarming en -koeling, warmte/koudeopslag en natuurlijke ventilatie met een Demandflow afzuiging op CO2en luchtvochtigheid. Op het platte dak zijn zonnepanelen toegepast. Tevens is er een uitgebreid domoticaprogramma uitgevoerd.

villa